Tekst voor jubilerende oogarts

Tekst voor jubilerende oogarts

In 2005 fotografeerde ik Cees Verdoorn bij Zorggroep Elde.

Oogarts Cees Verdoorn, bekend van het Phaco Centrum in Den Bosch en het Lasik Centrum in Boxtel, was op 14 november jl. 25 jaar actief als oogarts. Dat was de aanleiding voor een artikel voor op de website van het Lasik Centrum en een persbericht met verwijzing naar dit artikel.

Redactie bedrijfsblad Carolus Ziekenhuis Den Bosch

Cees Verdoorn ken ik zo’n 24 jaar. Hij zat met mij zo’n 10 jaar in de redactie van het bedrijfsblad “Caroussel”) van het inmiddels in het JBZ opgegane Carolus Ziekenhuis in Den Bosch. Daar heb ik heel prettig met hem gewerkt. Goede ideeën en ook veel gelachen. Een mooie tijd.

Interview omtrent 25 jarig jubileum

Ik vond het leuk dat ik gevraagd werd om met hem een interview te doen omtrent zijn jubileum. Het moest op korte termijn en dat is weer gelukt. Rekening houdend met dat het artikel niet te lang moest worden voor gebruik op de website van het Lasik Centrum, is er toch een aardig portret, zonder er een feitelijke – en altijd incomplete –  opsomming van te maken, ontstaan van een vooruitstrevende en gedreven oogarts.

Cees: gefeliciteerd met het 25 jarig jubileum! Tekst voor jubilerende oogarts

De aangeleverde tekst, inclusief quotes en inzet

25-jarig jubileum voor vooruitstrevende oogarts Cees Verdoorn

“De mens moet altijd de regie over de technologie hebben”

‘Het oog wil ook wat,’ staat er groot op de muur achter de balie van het Lasik Centrum aan de Bosscheweg 149 in Boxtel. Oogarts Cees Verdoorn zegt daarover: ‘Dat staat er niet zomaar; elke dag zijn we hier intensief bezig met de behandeling van en zorg voor het oog. Voor velen is goed zien heel normaal, maar voor anderen is dat niet zomaar vanzelfsprekend. Dan is er voor mij niks mooiers om hen daarbij te helpen.’

Als initiatiefnemer van deze oogkliniek met vijf oogartsen en vier optometristen had de in techniek geïnteresseerde Verdoorn al op jeugdige leeftijd de oogheelkunde helder op zijn eigen netvlies staan. “Toen ik 16 jaar was voerde professor Binkhorst in Terneuzen de eerste staaroperatie met een lensimplantaat uit. Dat vond ik fascinerend. Geweldig dat mijn toenmalige buurman daarna weer goed kon zien en zijn +13 bril aan de kant kon leggen. Miljoenen mensen zijn er inmiddels mee geholpen. Voor mij betekende die ervaring dat ik oogarts wilde worden. Ik ben nu 25 jaar verder en nog steeds vind ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik heb veel mensen, in binnen- en buitenland, mogen helpen. Dit is een prachtig vak; mensen happy maken met een relatief kleine ingreep.”

Vooruitstrevend zijn

Duizenden staar- en andere oogoperaties voerde Verdoorn uit in de afgelopen 25 jaar. “In die techniek is veel veranderd,” blikt hij terug. “Nu maken we nog maar een sneetje in de lens van 2,5 millimeter en daar doorheen wordt een opgevouwen lens geplaatst. De volgende dag ziet de patiënt alweer goed!” Het voortdurend zoeken naar betere resultaten, in minder tijd en met duidelijk minder belasting of risico voor de patiënt, blijkt één van de grote drijfveren van oogarts Verdoorn te zijn. “In dit vak moet je niet stil staan. Ik wil dan ook vooruitstrevend zijn. Daarvoor heb ik mij altijd wereldwijd, o.a. via congressen, geïnformeerd over de nieuwste stand der techniek. Ik ben altijd op zoek naar revolutionaire zaken in dit vak. Wat kunnen wij hier toepassen om de patiënt of cliënt nog beter te helpen en dat op een zo efficiënt mogelijke manier? Die vraag is er altijd, ook de komende jaren. Die drive heb ik nog steeds. Het is niet alleen een noodzakelijk onderdeel van dit vak, maar ook heel leuk om mee bezig te zijn. Het houdt je fris en alert.”

Robotgestuurde operaties

Cees Verdoorn laat de nieuwste aanwinst zien, inclusief een die dag met de iPhone opgenomen filmpje over de werking ervan. “We kunnen nu robotgestuurde staaroperaties uitvoeren in het Lasik Centrum. Nóg meer precisie en minder risico en snellere genezing voor de patiënt. Het apparaat is net nieuw en brengt ons weer een stapje verder. Dat wil niet zeggen dat het zomaar een ‘druk op de knop’ is. Er komt veel kennis en kunde bij kijken. Wij zijn ons hier er terdege van bewust dat je de nieuwste technologie alleen kunt inzetten als je goed snapt waar je mee bezig bent. Als oogarts moet je de materie volledig beheersen. De mens moet altijd de regie over de technologie hebben, vind ik. Aan de andere kant moet je wel durven innoveren en op het juiste moment inspringen. Daar profiteert uiteindelijk iedereen van.”

Laagdrempelige oogzorg

“Ik heb geluk gehad dat ik in november 1989 als oogarts kon beginnen in het Carolus Ziekenhuis in Den Bosch. Ik stapte in een maatschap met vooruitstrevende ideeën. Bijvoorbeeld om te zorgen voor laagdrempelige oogzorg met een hoog serviceniveau aén om veel mensen te kunnen helpen op het moment dat het nodig is. Vrij snel zijn we toen gestart met een soort oogpoli buiten het ziekenhuis; in samenwerking met optiekzaken in de regio. We werkten daar al samen met optometristen. Dat was best een revolutionair idee, dat in feite aan de basis heeft gestaan van de oprichting van het Phaco Centrum in Den Bosch en weer wat later aan de start van dit Lasik Centrum op deze mooie locatie in Boxtel. Daar concentreer ik mij nu volledig op, omringd door door fantastische collega’s met hart voor hun vak. Alleen krijg ik het niet voor elkaar; we doen het samen. Het is geweldig om zovelen te helpen, bijvoorbeeld door de ogen te laseren, waardoor ze geen bril of lenzen meer hoeven te dragen. Daar wordt niet alleen de patiënt blij van, kan ik je zeggen. Dit werk geeft heel veel voldoening.” Tekst voor jubilerende oogarts

Blinden laten zien

Het concept van het Lasik Centrum is volgens Verdoorn toekomstbestendig, mede door de drive om te blijven innoveren. Wat die toekomst op het gebied van de oogheelkunde precies gaat brengen, is ook voor hem niet zeker. Wensen heeft hij wel. “Het zou toch heel mooi zijn als we blinden weer zouden kunnen laten zien. Misschien is dat wel het ultieme doel. Nu zeggen we dat kan niet, maar dat werd ook gezegd van doven. Op dat gebied zijn al interessante stappen gezet. Met moderne technologie kunnen mensen horen terwijl ze dat eerst niet konden. De techniek dendert voort, dus wie weet lukt het. Toen ik in ’83-’84 met mijn opleiding in Los Angeles begon, kon men nog niet voorkomen dat een zogeheten ‘gele vlek’ in het oog permanente blindheid tot gevolg had. Nu kunnen we dat wel en zo zijn er nog veel meer voorbeelden in de medische wetenschap. Dus denk ik dat het goed is dat we een ultiem doel voor ogen hebben en houden. Dat houdt dit vak ook zo uitermate boeiend.”

Quote:

“Dit is een prachtig vak; mensen happy maken met een relatief kleine ingreep.” Tekst voor jubilerende oogarts

Quote:

“Ik koester het talent dat ik heb om mensen te helpen goed te zien. Het is mijn verantwoordelijkheid om dit zo goed mogelijk te doen en alles wat ik heb in te zetten. Zo heb ik die afgelopen 25 jaar gewerkt en zo wil ik dat blijven doen. We moeten weer verder. De zoektocht naar betere resultaten, minder belasting voor de patiënt en lagere kosten gaat altijd door, voor mij en ook voor anderen in dit vak. Het zou wat dat betreft mooi zijn als ik mijn kennis en ervaring de komende jaren meer kan doorgeven aan de volgend generatie oogartsen. Dat lijkt me ook een mooie uitdaging.”

Inzet:

De officiële dag van het 25-jarig jubileum van oogarts Cees Verdoorn is 14 november. Op die dag begon hij in het Carolus Ziekenhuis in Den Bosch in de maatschap oogartsen. Tekst voor jubilerende oogarts

Tekst voor jubilerende oogarts